Sa pinakaulahing survey nga gipahigayon sa Food
and Nutrition Research Institute sa Department of Science and Technology
(FNRI-DOST), natino nga nagkadaghan ang mga ‘obese’ ug ‘overweight’ nga
Pilipino nga nag-edad 20 anyos pataas.
Ang datos nga nahipos base sa body mass index
(BMI), usa ka basehang gikan sa World Health Organization (WHO).
Matud pa sa maong survey sa FNRI-DOST, ang mga
tambok ug sobra sa timbang mas daghan sa mga may edad 40 anyos hangtud 59, ug
mas daghan ang tambok nga kababayen-an kun itandi sa mga kalalakin-an.
Ang 3 ka rehiyon nga adunay taas og gidaghanon
sa mga tambok ug sobra sa timbang nga mga bata nga may edad 5 anyos paubos mao
ang Region III (Central Luzon), Region IV-A CALABARZON ug Cordillera
Administrative Region (CAR).
Matud pa sa FNRI, ang dili pagkaon og sakto,
kakulang sa ehersisyo, pag-inom og ilimnong makahubog ug panigarilyo ang mga
behavioral risk factors nga mahimong mabag-o aron malikayan ang
pagtambok, pagbaton og alta-presyon, sakit sa baga, pagsaka sa asukal sa dugo o
dili kaha sakit sa kasingkasing.
Ang mga mosunod ang pipila sa mga tambag sa
FNR-DOST aron malikayan ang mga sakit nga dala sa katambok ug sobrang timbang.
Una ang pagkaon og balanseng pagkaon, sa saktong
gidaghanon ug matang. Ang Daily Nutritional Guide Pyramid naghulagway sa
saktong matang ug gidaghanong pagkaon nga angay kaunon sa adlaw-adlaw.
Ang gulay ug prutas kakuhaan og bitamina ug
mineral aron mahimong maayo ang atong panglawas. Abunda kini sa mga lanot o
fiber aron mahimong maayo ang dagan sa pagkaon sa atong kolon.
Ang humay, pan ug mga lagotmon ang nag-unang
pagkaon nga makahatag kanato og enerhiya.
Batasanon usab ang pag-inom og 8 ka basong tubig
o labaw pa niini sa adlaw-adlaw aron mahimong maayo ang dagan sa mga sustansya
sa lawas ug aron dili usab ma-dehydrate o makasinati og grabeng
pagkauhaw. (PIA)
No comments:
Post a Comment